Hoe kun je de alimentatie wijzigen?

Wist jij dat als je partneralimentatie betaalt of kinderalimentatie dat deze alimentatie wijzigen kan? Veel mensen menen ten onrechte dat dit bedrag voor vele jaren vaststaat en dat er geen wijzigingen in mogelijk zijn. Dat is dus niet het geval, onder bepaalde omstandigheden kan de hoogte van de alimentatie wijzigen. Als je hier geen rekening mee houdt, dan kan het maar zo zijn dat je teveel betaalt of dat je te weinig ontvangt. Dat is natuurlijk zonde. Hoe voorkom je dit nu? In de eerste plaats door te weten onder welke omstandigheden wijzigingen mogelijk zijn. In de tweede plaats door Meesters & Meer advocaten & mediators een alimentatiecheck uit te laten voeren.

Wanneer alimentatie wijzigen?

In veel relaties is het zo dat een van beide partners minder werkt dan de ander, om zo het huishouden te kunnen doen. Of om voor de kinderen te zorgen. Het is dan ook niet vreemd dat er na een scheiding partneralimentatie of kinderalimentatie betaald moet worden. Maar het is goed om af en toe na te gaan of je de hoogte van de alimentatie wijzigen kan. Natuurlijk zijn er verplichtingen naar elkaar toe, maar er zijn wel situaties waarin deze komen te vervallen of minder groot worden. Het is goed om hier van op de hoogte te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een verzoek tot alimentatie wijzigen doen op het moment dat jouw ex-partner is gaan samenwonen of getrouwd is. Dat betekent immers dat er substantiële veranderingen in het leven hebben plaatsgevonden die van invloed zijn op de financiële huishouding. Dit kan ook het geval zijn bij het krijgen van een baan met een veel hoger inkomen. Of juist het verlies van inkomen door de betalende partij. Je kunt dus de alimentatie wijzigen op het moment dat zich grote levensverandering voordoen die invloed hebben op de financiën van een van beide partijen.

Veel informatie

Als jij te maken hebt met een dergelijke situatie, is het dus goed om na te gaan of wijzigingen mogelijk zijn. Informatie over wanneer de alimentatie wijzigen kan, kun je vinden op alimentatie-wijzigen.nl, onderdeel van Meesters & Meer advocaten & mediators. Zij geven daar regelmatig nieuwe informatie over allerlei zaken rondom partner- en kinderalimentatie. Je kunt dan denken aan onderwerpen als:

  • herziening van de kinderalimentatie door vervallen belastingvoordeel
  • de hoogte van het indexatiepercentage
  • draagkracht in tijden van corona
  • bepaling draagkracht DGA

Je leest in het nieuwsoverzicht ook al verschillende voorbeelden van situaties waarin de alimentatie wijzigen kan. Hierdoor kun je al een goed beeld krijgen van de mogelijkheden in jouw eigen situatie. Maar voordat je een aanvraag doet, wil je natuurlijk wel zeker weten dat een wijziging in jouw situatie kans maakt. Daarvoor gebruik je de gratis alimentatiecheck van Meesters & Meer advocaten & mediators. Zij kunnen voor jou berekenen of wijzigingen mogelijk zijn en hoe hoog deze dan zouden kunnen zijn. Blijkt een wijziging mogelijk, dan kunnen zij voor jou proberen om in overleg met jouw ex-partner tot een nieuw bedrag te komen. Lukt dit niet, dan kunnen zij een verzoek tot de alimentatie wijzigen indienen bij de rechtbank.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn