Raspberry voor je vriendin

Wil jij je vriendin eens helemaal versteld doen staan? Wil jij een cadeautje regelen dat zo leuk is dat ze je eeuwig dankbaar zal zijn? Dat kan, met de Raspberry Pi! De Raspberry is een kleine computer waar diverse programma’s op geïnstalleerd kunnen worden. Ook kan een ander besturingssysteem worden geïnstalleerd dan degene die wordt meegeleverd, waardoor je heel veel opties hebt! Wanneer je bezig gaat met een Raspberry voor je vriendin dan moet je met een aantal zaken rekening houden:

  • Waar houdt ze van?
  • Wat moet de Raspberry kunnen?
  • Hoeveel tijd heb je?
  • Hoeveel geld wil je investeren?

Natuurlijk is het in de eerste plaats erg belangrijk om te bepalen wat je vriendin leuk vindt. Misschien is ze helemaal geen fan van computers, laat staan van een Raspberry. Dan moet je natuurlijk verder zoeken. Op een Raspberry kun je een heleboel verschillende programma’s instaleren, het is dus leuk om erachter te komen waar ze bijvoorbeeld als kind van hield. Het is mogelijk om programma’s uit haar jeugd om de harde schijf te zetten, zodat ze letterlijk zo blij is als een kind wanneer je het apparaatje aan haar geeft. Een voorbeeld: je vriendin heeft het altijd over haar oude Nintendo. Ze speelde hier altijd een leuke Mario spelletje op, maar ze weet niet meer welke. Jij geeft haar een Raspberry waar alle Mario spelletjes van vroeger opstaan, hoe leuk is dat! Hier komt ook meteen de tweede vraag om de hoek kijken, wat moet het apparaat kunnen? Het is natuurlijk erg leuk om een Mario spelletje te kunnen doen wanneer je het apparaat aansluit aan een PC, maar misschien wel je wel meer. Misschien kun je wel echte controllers met de Raspberry laten communiceren. Dit vereist wel weer wat meer werk, maar is wel erg authentiek. Wat het apparaatje allemaal moet kunnen kun je laten meewegen in welk type of welke versie je neemt. Bovendien kun je zo ook bepalen welk besturingssysteem op het machientje geïnstalleerd moet zijn. Je moet ook bepalen hoeveel tijd je hebt. Tijd is een belangrijke factor in wat je allemaal kunt bereiken met een Raspberry. Je zult veel moeten instaleren, veel moeten coderen, en in enkele gevallen zelfs helemaal opnieuw moeten beginnen. Het zal heel veel betekenen voor je vriendin dat je dit allemaal voor haar wilt doen. Tenslotte moet je ook bepalen hoeveel geld je wilt investeren. Dit is belangrijk bij het aanschaffen van componenten en eventuele andere uitgaven. Een mooi voorbeeld van waar geld een rol kan spelen is bij de bouw van een echte spelcomputer, aangedreven door de Raspberry Pi!

Het bouwen van een Raspberry spelcomputer

Wanneer je genoeg tijd hebt en veel geld kun je de Raspberry gebruiken om een spelcomputer aan te drijven. Bedenk dat je een aantal zaken nodig hebt:

  • Het apparaat zelf
  • Een scherm
  • Een houten of metalen kast
  • Controllers
  • Goede ventilatie

Natuurlijk is het apparaat zelf het hart van de spelcomputer. Zorg daarom dat dit hart eenvoudig bereikbaar is. Zorg bijvoorbeeld dat de hele spelcomputer met een kabeltje kan worden aangesloten aan een computer of eenvoudig kan worden opgeladen. Zorg ook dat de machine eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden zodat je de Raspberry kunt updaten. Je kunt er zelfs voor kiezen dit automatisch te laten gebeuren. Hiernaast moet je natuurlijk zorgen voor een scherm. Het apparaat heeft een “output device” nodig, een apparaat waar alles op te zien is. Je kunt een scherm inbouwen in de spelcomputer, zodat je vriendin geen eigen scherm hoeft te regelen. Het is mooi om een scherm te nemen met een goede resolutie, maar voor oude games is dit niet noodzakelijk. Mario Kart voor de SNES bijvoorbeeld draait in een hele lage resolutie. Het spel zal er daarom niet mooi uitzien als je een heel groot scherm pakt. Verpak het scherm en de Raspberry in een mooi houten omhulsel. Zorg dat de onderdelen niet zichtbaar zijn, net als bij een normale computer. Hoe beter de afwerking, hoe professioneler je cadeautje lijkt. Een metalen afwerking kan ook erg mooi zijn in het begin, maar dit kan in een later stadium veranderen wanneer het metaal begint te oxideren. Controllers moeten ook op het apparaat worden aangesloten. De kabels van deze controllers kun je perfect wegwerken in de kast. Zorg direct voor meerdere controllers, zodat je samen kunt spelen! Tot slot moet je altijd zorgen voor hele goede ventilatie. Het apparaat moet niet oververhit raken in de kleine ruimte. Ook moet de spelcomputer zelf wel aangenaam blijven om aan te raken. Wanneer deze te heet wordt kan dit bovendien de kamer verwarmen, wat in de meeste gevallen ook niet wenselijk is.

Aan de slag!

Nu je een beetje hebt gezien waar je aan moet denken is het tijd om aan de slag te gaan. Haal de componenten die je nodig hebt en zet zelf een mooi apparaat in elkaar. Bedenk goed dat je niet over één nacht ijs kunt gaan; je zult langere tijd aan de machine moeten werken voordat hij af is. Wanneer je het lachende gezicht van je vriendin ziet die helemaal opgewonden een controller vastpakt, weet je dat het de moeite waard is geweest. Voor een goede Raspberry ga je naar  http://www.vanallesenmeer.nl. Op deze site vind je nog veel meer elektronische componenten die aansluiten bij de Raspberry Pi. Wacht dus niet langer, alles wat je zoekt is op deze site te vinden! Verras haar met je creativiteit, ze zal je erg dankbaar zijn!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn