Het betalen van boeterente bij het oversluiten van de hypotheek

Heb jij een hypotheek lopen bij een bepaalde verstrekker, maar wil je dit eigenlijk veranderen? Dan zijn er een aantal consequenties waar je mee te maken kunt krijgen. Een van deze consequenties is de boeterente. Dit houdt in dat de hypotheekverstrekker gaat kijken hoeveel geld zij mislopen, omdat je niet op de afgesproken maandelijkse termijn aflost. Het bedrijf houdt er namelijk rekening mee dat ze een bepaald bedrag verdienen aan het verstrekken van een bepaalde hypotheek aan jou en wanneer je besluit om deze eerder af te betalen, dan lopen zij dus geld mis. Hiervoor is de boeterente in het leven geroepen. Hoe hoog de boeterente is, dat verschilt per situatie.

  • De hoogte van de hypotheek
  • De looptijd
  • De nog te verstrekken tijd

Stel, je hebt een hypotheek afgesloten voor een looptijd van 15 jaar. Na ongeveer 10 jaar besluit jij dat je eigenlijk je hypotheek wilt oversluiten, omdat je een andere hypotheekverstrekker een stuk aangenamer vindt. Ze rekenen bijvoorbeeld minder rente of hebben een bepaalde hypotheekvorm die voor jou erg interessant is. Er kunnen vele redenen zijn waarom je wilt overstappen en het is natuurlijk jouw recht om deze beslissing te maken. Je huidige hypotheekverstrekker zal echter niet blij zijn dat zij 5 jaar aan rente mislopen en dus worden hier consequenties aangebonden in de vorm van de boeterente.

Is de boeterente het waard?

De precieze hoogte van de boeterente die jij zult moeten betalen hangt dus heel erg af van de situatie en het is lastig om hier zwart op wit te zetten hoe hoog deze zal zijn. Dit komt onder andere doordat verschillende hypotheekverstrekkers kiezen voor andere methoden om deze boeterente te berekenen. De meest gebruikte methode is de Contante Waarde Methode, maar er zijn dus ook andere methoden waarvoor gekozen kan worden. Wil jij toch ongeveer weten wat de hoogte van jouw boeterente zal zijn zonder hiervoor met je hypotheekverstrekker te bellen? Neem dan contact op met het bedrijf Recht op Advies. Zij hebben ook een hele goede website waar je veel informatie kunt vinden over hypotheken en bijbehorende zaken. Je kunt eenvoudig contact met ze opnemen door het contactformulier op de website in te vullen met de vragen die jij hebt. Er neemt dan zo snel mogelijk een medewerker van Recht op Advies contact met jou op om de verschillende opties te bespreken. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld vertellen wat de hoogte van jouw boeterente ongeveer en soms zelfs precies zal zijn. Dit zal voor jou de beslissing of je wel of niet je hypotheek gaat oversluiten een stuk makkelijker maken. Tenslotte moet het financieel natuurlijk wel aantrekkelijk blijven om het te doen.

Het betalen van de boeterente

Of je wel of niet ervoor kiest om je hypotheek over te sluiten en dus de (eventueel) bijbehorende boete te betalen, hangt helemaal af van jou. Soms kan het het zeker waard zijn om de rente te betalen en verder te gaan met een andere hypotheekverstrekker. In andere gevallen is deze keuze misschien minder verstandig. De enige die kan bepalen wat het beste is om te doen, dat ben jij. Maar dat wil zeker niet zeggen dat je hierin geen advies kunt gebruiken. Bij Recht op Advies geven ze je onpartijdig advies waar je iets aan hebt. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer mensen gebruik maken van deze service en al hun zaken rondom hypotheken hier opzoeken. Ook als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt gaan afsluiten, ben je hier aan het juiste adres.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn