Wil ik een akoestisch plafond?

Npsplafonds - akoestisch plafondAls muzikant is het erg fijn een ruimte te hebben waar je lekker kunt spelen. Er zijn echter heel veel ruimtes waar die akoestiek niet goed is, waardoor je daar eigenlijk niet of nauwelijks kunt oefenen. Een akoestisch plafond kan helpen dit probleem op te lossen. Wanneer je een akoestisch plafond laat plaatsen zul je merken dat het spelen in een kamer ineens een stuk plezierig is. Zo kun je elke kamer in je eigen studio veranderen! De muziek zal minder galmen en daarnaast voelt het niet langer alsof je in het niets staat te spelen. Het geluid komt weer mooi en helder weer terug. Een akoestisch plafond heeft enkele belangrijke voordelen. Ook zijn er een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. De voordelen van een akoestisch plafond zijn:

  • Helder geluid
  • Geen galm meer
  • Eenvoudig te monteren
  • Weinig onderhoud
  • Naadloos
  • Talloze opties

In de eerste plaats krijgt een kamer waar je een akoestisch plafond monteert een heerlijk helder geluid. Dit geldt niet alleen voor muziek, maar bijvoorbeeld ook voor gesprekken. Wanneer je bijvoorbeeld een persoonlijk gesprek met iemand hebt, wil je niet dat het geluid hiervan door het hele huis galmt. De kamer voelt dan leeg en koud aan en bovendien voelt dit ook niet echt intiem. Een akoestisch plafond zorgt dat deze geluiden verdwijnen. Hiernaast is een akoestisch plafond eenvoudig te monteren. Dit type plafond is eigenlijk een spanplafond met wat extra opties. Een spanplafond kan heel eenvoudig worden gemonteerd. Eerst worden een aantal strips op de muur aangebracht. Vervolgens wordt een doek tussen deze strips gespannen. Dit doek wordt in de strips verwerkt zodat het geen kant meer op kan. Binnen mum van tijd heb je dus een nieuw plafond wat niet van echt is te onderscheiden! Dit nieuwe plafond heeft heel weinig onderhoud nodig. Wanneer het doek eenmaal hangt hoef je hier eigenlijks niks meer aan te doen. Wel moet je uitkijken met rook. Wanneer je dagelijks rookt kan het doek met de tijd geel kleuren. Het doek is hiernaast ook naadloos. Een akoestisch plafond ziet er dus ook gewoon goed uit. Je hebt geen last meer van scheuren of oneffenheden in het plafond. Tot slot zijn bij een akoestisch plafond talloze extra opties verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld licht laten plaatsen achter het doek. Hierdoor ontstaat een mooi effect door de hele kamer. Het doek zelf kan ook bewerkt worden met een lichtdoorlatende coating. Wat je ook wilt bereiken, met een spanplafond is alles mogelijk!

Akoestisch plafond; hoe werkt het?

Een akoestisch plafond werkt met behulp van speciale micro perforaties. Deze perforaties nemen trillingen van geluid voor een groot gedeelte op. Hierdoor neemt de echo die in een ruimte ontstaat enorm af. Bovendien wordt tegen het oude plafond ook een speciale polyester isolatiedeken geplakt. Hierdoor heb je een dubbele geluidsisolatie. Een akoestisch plafond werkt dankzij drie specifieke factoren. In de eerste plaats is er weerkaatsing. Wanneer het geluid het spanplafond raakt wordt een gedeelte weer weerkaats. Hierdoor ontstaat een mooi helder geluid zonder galm. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een instrument wilt leren bespelen. Wanneer je geen goed geluid hebt is het heel lastig te bepalen of je de noten goed speelt. Met een betere isolatie en een heldere klank is het duidelijk wanneer je fouten maakt. Het tweede onderdeel is absorptie. Om te zorgen dat het geluid niet te veel galmt moet een gedeelte van het geluid worden geabsorbeerd. Door de speciale coating bereikt niet al het geluid dat het plafond haalt vervolgens de grond weer. Een gedeelte wordt opgenomen. Tot slot het derde onderdeel: perforatie. Een gedeelte van het geluid gaat door het spanplafond en bereikt de isolatielaag. Hier blijft het geluid hangen, waarna het langzaam verdwijnt. De lucht tussen de isolatielaag en het akoestisch plafond houdt een groot gedeelte van het geluid vast. Kortom: een akoestisch plafond werkt op drie fronten om geluid tegen te gaan. Weerkaatsing, absorptie en perforatie werken samen om de akoestiek in de kamer te verbeteren. Een akoestisch plafond heeft wel een aantal nadelen. Uiteindelijk blijft het plafond gemaakt van stof. Stof heeft de vervelende eigenschap dat het snel in brand vliegt. Natuurlijk is dit met een speciale coating enigszins te beperken, maar je moet oppassen met open vuur in de buurt van het plafond. Ook is een doek vrij kwetsbaar. Wanneer kinderen in de kamer spelen moet je oppassen dat het akoestisch plafond niet beschadigt. Tot slot kunnen ook geurtjes een probleem vormen. Wanneer je huisdieren hebt kan de geur van deze dieren in het doek blijven hangen. Een oplossing hiervoor is om huisdieren in een andere kamer te zetten of om helemaal geen dieren te houden.

Speel zoals je nog nooit gespeeld hebt!

Wat is er mooier dan muziek? Om optimaal te kunnen genieten van je instrument is een goed akoestisch plafond essentieel. Laat dit monteren door een professional. Je weet dan zeker dat je goed zit. NPS plafonds biedt de beste spanplafonds tegen de laagste prijzen. Je kunt geheel vrijblijvend een offerte laten opmaken voor je persoonlijke situatie. Je weet dan snel hoeveel geld je in jouw geval kwijt bent. Kijk snel op de website, http://www.npsplafonds.nl/, voor meer informatie over spanwanden en spanplafonds. Ook kun je hier een video bekijken die precies uitlegt hoe je een spanplafond moet monteren. Je weet dan precies wat er gaat gebeuren. Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn