Transformatoren en wisselspanning

Eti - TransformatorenEen transformator is een elektrisch apparaat dat veel wordt gebruikt wanneer men met elektriciteit werkt. Misschien heb je wel eens met transformatoren gewerkt; in dat geval ben je goed bekend met de vele toepassingen van deze apparaten. Voor andere mensen kan het werken met deze machines helemaal nieuw zijn. Het is daarom goed een korte uitleg te geven van de vele toepassingen van transformatoren. Een transformator heeft een aantal cruciale toepassingen. In de eerste plaats kunnen transformatoren een hoge wisselspanning omzetten in een lagere wisselspanning. Omgekeerd kunnen ze ook een lagere wisselspanning omzetten in een hoge wisselspanning. Een transformator wordt verreweg het meest gebruik voor deze eerstgenoemde functie. Het omzetten van een hoge wisselspanning naar een lage wisselspanning komt in de praktijk namelijk heel veel voor. Stroom, om het maar even simpel te benoemen, verlaat de centrale onder een gigantische hoeveelheid spanning. Deze kan tussen de 20.000 en 50.000 volt bedragen. Wanneer deze gigantische voltages in de steden aankomen moet dit worden omgezet naar werkbare voltages, waar elektronische apparaten gebruik van kunnen maken. Vaak wordt nog buitenshuis het voltage teruggezet naar 230 volt, om vervolgens met dit voltage uit het stopcontact te komen. Producten die rechtstreeks aan het stopcontact worden aangesloten hebben vaak transformatoren die dit voltage nog weer verder verlagen. Er wordt gekozen om vanuit de centrale wisselspanning te versturen in plaats van gelijkspanning. Dit komt omdat wisselspanning enkele grote voordelen heeft:

  • Het is makkelijker werkbaar
  • Er gaat weinig energie verloren
  • Transport is veel makkelijker

In de eerste plaats is wisselspanning veel makkelijker te hanteren. Dit komt omdat het relatief eenvoudig is om te zetten naar lagere spanningen. Dit gebeurt, zoals net beschreven, met transformatoren. Deze transformatoren zetten de hoge spanning om in een lagere spanning die te gebruiken is door huishoudelijke apparaten. Dit is met gelijkspanning niet mogelijk. Er moet geavanceerde techniek aan te pas komen (transformatoren kunnen dit niet) om gelijkspanning om te zetten in een lager voltage (of in wisselspanning). Vanwege dit gemak in haar gebruik wordt wisselspanning veel toegepast. Een ander nadeel van gelijkspanning is dat veel energie verloren gaat. Het is natuurlijk niet efficiënt om stroomsterkte en spanning te verliezen terwijl de elektriciteit nog in de geleider zit. Dit heeft ook consequenties voor transport. Wanneer een grote afstand moet worden afgelegd vanaf de centrale naar een elektriciteitshuisje verliest gelijkspanning (bij hoge spanning) veel kracht. Bij wisselspanning is dit probleem veel minder aan de orde. Tot slot kan gelijkspanning gevaarlijker zijn voor de mens. Wanneer je een vinger in het stopcontact steekt en hier staat gelijkspanning op, dan kun je vervolgens je hand hier niet meer van afhalen. Je vingers “locken” als het ware omdat hier constant signalen doorheen gestuurd worden. Bij wisselspanning is dit minder snel het geval. Kortom: transformatoren zijn essentieel om veilig met elektriciteit te kunnen werken. Transformatoren bieden een mogelijkheid om snel en eenvoudig vele elektronische toepassingen mogelijk te maken.

Hoe werken transformatoren?

Transformatoren werken volgens het principe van inductie. De technische definitie van inductie luidt tot elektrische spanning kan worden opgewekt wanneer geleider zich in een veranderend (of bewegend) magnetisch veld bevindt. Concreet houdt dit in dat energie opgewekt kan worden in een geleider wanneer andere spanning zich in hetzelfde magnetisch veld beweegt. Dit is precies wat gebeurd bij transformatoren. In de meeste transformatoren zitten spoelen. Deze spoelen verwerken de hoge spanning naar een lage spanning. Hoe werkt dit? De hoge spanning wordt door één van de spoelen geleid. Vervolgens ontstaat hierdoor in de tweede spoel ook een elektrische stroming. Deze stroming kan vervolgens worden aangepast afhankelijk van de grootte van de spoel. Een voorbeeld: wanneer 230 volt met een stroomsterkte van 1 ampère in de eerste spoel arriveert en de tweede spoel heeft maar 50% van de draden van de eerste spoel, dan zijn er dus minder draden voor dezelfde hoeveelheid. Wat vervolgens gebeurd is dat de stroomsterkte verdubbeld, dezelfde hoeveelheid ampère stroomt immers door een kleinere geleider. Aan de andere kant stromen de elektroden makkelijk door de kleinere spoel, waardoor de stroomspanning daalt. Dit is een uitleg van transformatoren die gebaseerd is op een beetje voorkennis. Wanneer je meer wilt weten over het gebruik van transformatoren en hun praktische toepassingen is online veel meer informatie te vinden.

Aanbieders

Elektriciteit is altijd een serieuze zaak. Er kunnen veel problemen ontstaan en voordat deze problemen zijn opgelost kunnen er gewonden vallen. Het is daarom belangrijk om alle elektronische apparatuur, waaronder transformatoren, te halen bij een echte specialist. Eti heeft al meer dan vijftig jaar ervaring met het leveren van elektronische toepassingen. Bovendien probeert Eti zorgvuldig om te gaan met onze aarde. Ze proberen de CO2 productie bij al hun apparaten zo veel mogelijk te beperken. Op hun website www.eti.nl vind je alle producten die dit bedrijf aanbiedt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Transformatoren zijn bijvoorbeeld te gebruiken in medische apparatuur, analytische apparatuur, panelenbouw en railinfrastructuur. Op de website is het heel eenvoudig om contact op te nemen. Hierdoor krijg je altijd persoonlijke ondersteuning voor een specifieke toepassing. Kijk simpelweg even op de contact pagina, hier vind je meerdere telefoonnummers en e-mailadressen. Wanneer je een bericht achterlaat krijg je zeer snel antwoord van een deskundige werknemer. Wanneer je zelf dus niet al te veel verstand hebt van elektronische toepassingen is dit dus geen enkel probleem. Na een kort gesprek met een professional weet je precies waar je aan toe bent. Wacht dus niet langer en bestel vandaag nog je op maat gemaakte transformator.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn