Serious games in een organisatie

salsaparilla - serious gamesVerandering leidt altijd tot weerstand, zeker binnen grote bedrijven. Wanneer jij als manager een nieuwe weg in wilt slaan, gooien de medewerkers hun kont tegen de kribbe. Eindelijk is er een manier om deze koppigheid tegen te gaan. Ben je bekend met het concept van serious games? Serious games worden ontwikkeld om bedrijven een bepaalde verandering te laten doormaken, om een grappige en speelse manier. In plaats van een saaie cursus, waarin de belangen van verandering voor de 10de keer worden uitgelegd, moeten werknemers actief met verandering aan de slag. De business games van Salsaparilla zijn waarheidsgetrouw en brengen mensen in contact met hun eigen handelen. Hier zijn ze lang niet altijd even gecharmeerd van! Wat zijn de grote voorbeelden van serious games voor jouw organisatie?

  • Een leuke teamdag
  • Een waarheidsgetrouw beeld
  • Niet zelf aan de slag met de uitvoering
  • Fouten maken mag
  • Van de praktijk leer je het meest

Om te beginnen zijn de spellen gewoon leuk om te doen. Samen met je team of je afdeling neem je deel aan een bepaalde missie, die je zo goed mogelijk wilt uitvoeren. Je strijdt tegen het management, andere afdelingen of tegen een onbekende kracht; je voelt je verbonden met de collega’s die je bijstaan. Je leert niet alleen veel van serious games, maar boven alles is het hartstikke leuk om te doen! Een tweede voordeel is dat werknemers nieuw aangeleerde concepten direct in de praktijk kunnen brengen. Serious games zijn waarheidsgetrouw, wanneer iets bij jou past in het spel, dan past dit ook bij je tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Je hoeft je niet anders op te stellen dan je bent, maar door mee te doen aan het spel kom je in aanraking met nieuwe mogelijkheden. Misschien kijk je na de ervaring wel compleet anders tegen bepaalde processen aan!

De kracht van serious games

Voor managers zijn serious games ook erg aangenaam: de vaardigheden die worden aangeleerd blijven direct hangen. Als manager hoef je daarom niet bezig met de uitvoering van het verandertraject, deze wordt automatisch in gang gezet. Je hoeft geen nieuwe methodes te implementeren, maar laat het personeel in een eigen tempo met deze methodes in aanraking komen. Wanneer je bezig bent met veranderprocessen maak je nog wel eens wat fouten. Op de werkvloer wordt dit meestal direct afgestraft. Veel werknemers wagen zich hier daarom liever niet aan. Zij blijven bij wat ze weten, dan kunnen ze ook nergens op aangesproken worden. In de serious games van Salsaparilla is het helemaal niet erg om fouten te maken. Het is juist de bedoeling dat je gebreken in je eigen handelen op een leuke manier constateert. Op deze manier blijft de kennis die vergaard echt hangen en kun je gelijk met nieuwe inzichten aan de slag. Tot slot: van de praktijk leer je altijd het meest. Serious games zijn ontwikkeld om theorie en praktijk op een doordachte manier aan elkaar te koppelen. Medewerkers hebben niet in de gaten dat ze bezig zijn met theoretische concepten, maar realiseren zich wel op welke manier ze hun eigen functioneren kunnen verbeteren.

Ontwikkelen in een veilige omgeving

Het gaat allemaal om persoonlijke ontwikkeling. Dat gebeurt het best in een omgeving waar je fouten mag maken. Serious games maken verandering leuk, zodat de organisatie weer stappen kan zetten. Ben je nieuwsgierig? Neem dan eens een kijkje op http://www.salsaparilla.nl/. Hier lees je meer over de verschillende games en kun je direct contact opnemen. Ook zijn enkele succesverhalen op de site opgenomen: de methode werkt en heeft haar vruchten afgeworpen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn