Regel het openhaardhout op tijd!

Jaarlijks zijn er veel mensen die in de problemen komen op het gebied van het stoken. Zij regelen de dingen voor de winter simpelweg te laat. In sommige gevallen is dit goed op te lossen. Het vervangen van een kachel of het bovenste deel van een schoorsteen is namelijk een klus die prima de dag voor de eerste keer stoken kan gebeuren. Maar heb je het openhaardhout niet op orde, dan wordt het bijzonder vervelend. Je kunt namelijk niet stoken op nat openhaardhout, dat is slecht voor de kachel en ook nog eens bijzonder onwenselijk voor de schoorsteen, en ook voor de buren gezien de rook die ervan af komt bijzonder stinkt. Heb je het openhaardhout te laat besteld, dan loop je het risico dat er geen hout meer is of dat je veel hogere prijzen moet betalen dan wanneer je wel op tijd een bestelling geplaatst had. Maar: Ook wanneer je te laat bestelt en het openhaardhout wel geleverd kunt krijgen, kun je in de problemen komen. Je moet namelijk wel zorgen dat het hout netjes opgeruimd is op een plek waar het niet op de grond ligt en waar veel lucht bij het hout kan komen. Ook is het praktisch wanneer je in de winter hout uit het hok kunt halen zonder je nek te breken.

Hoeveel openhaardhout heb ik nodig?

Heb je nog niet eerder gestookt op openhaardhout en weet je niet hoeveel je nodig hebt? Vraag dan de vorige eigenaar eens hoeveel hout hij of zij gebruikte. Doorgaans is een openhaard echter niet de belangrijkste bron voor het verwarmen van het huis. De openhaard is geschikt om een bepaalde ruimte te verwarmen op een gezellige manier. Stook je de hele dag door en zet je de deuren open naar de andere vertrekken, dan worden deze uiteraard ook een stuk warmer. Heb je een houtkachel en zoek je daarom naar openhaardhout, kijk dan even of de centrale verwarming hierop aangesloten is. Dat is ongebruikelijk, maar zeker niet onmogelijk. Heb je hout nodig voor de belangrijkste warmtebron in huis, dan kun je erop rekenen dat je meer dan 10 kubieke meter nodig hebt voor een klein huis. Heb je het echter voor de gezelligheid op de winterse avonden, dan heb je aan de helft meestal al meer dan genoeg. Maar dan moet de cv dus wel gewoon blijven draaien, want anders wordt het bijzonder fris in huis en dat kan ook niet de bedoeling zijn.

Zelf doen of bestellen?

Het zelf regelen van openhaardhout klinkt als een leuke uitdaging voor de ‘echte’ man. Maar dan moet die echte man wel bijzonder veel tijd en geduld hebben, want anders wordt het een gevaarlijke onderneming waar bijzonder veel frustratie en risico in gaat zitten zonder dat dit echt nodig is. Besef goed dat je de ruimte nodig hebt om het hout te kunnen zagen en kloven, dat je een motorzaag en kettingen nodig hebt, bijlen en vooral meerdere dagen aan tijd. Zeker wanneer je het allemaal in je eentje moet regelen, want dan merk je pas hoeveel werk het in het echt is. Heb je niet zoveel tijd of geen zin om hier zelf mee aan het werk te gaan, dan kan het verstandiger zijn om gewoon eens te kijken naar de mogelijkheid van het bestellen van het hout. Je kunt in de tussentijd de tijd goed gebruiken om de opslag vast klaar te maken zodat het bestelde hout ook direct opgeslagen kan worden op een goede manier, zodat het niet nat wordt en gewoon goed kan blijven luchten. Zo ben je helemaal klaar voor de winter!

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn