Kies jij voor een bedrijfsoverdracht?

Je kunt natuurlijk niet je hele leven blijven werken en ondernemer blijven. Een bedrijfsoverdracht kan dan ook iets zijn wat jij aan het overwegen bent. Natuurlijk kun je ook het bedrijf helemaal opheffen, maar velen vinden dat toch zonde. Dan zou alles wat jij ooit opgebouwd hebt immers helemaal verloren gaan. Het bedrijf overdragen aan iemand anders is dan prettiger, dan kan er voortgeborduurd worden op jouw werk. Maar hoe pak je dat nu aan? Hoe moet je een bedrijfsoverdracht vormgeven en wat komt hier allemaal bij kijken? Het is verstandig hierbij hulp in te schakelen.

Je bedrijf overdragen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij over zou kunnen gaan tot een bedrijfsoverdracht. Denk dan aan:

  • je wilt met pensioen gaan
  • je wilt niet langer ondernemer zijn, maar gaat liever in loondienst werken
  • je wilt een heel andere onderneming beginnen

Allemaal heel goede redenen natuurlijk om met jouw bedrijf te stoppen. Je moet er nooit langer mee doorgaan dan je wilt, dat is zonde. Dan verandert het van een geliefd project in een blok aan je been. Heb jij dat moment bereikt dat je denkt: ik wil wat anders, ik wil niet langer met dit bedrijf bezig zijn? Dan is het tijd om na te gaan denken over de bedrijfsoverdracht. Dit is namelijk niet iets wat je van vandaag op morgen even regelt, er komt echt veel bij kijken. In de eerste plaats moet je er natuurlijk zelf helemaal zeker van zijn dat dit is wat je wilt. Draag je de onderneming eenmaal over, dan is er geen weg meer terug. Ga dus niet over één nacht ijs, maar denk goed na over of dit echt is wat je wilt. Weet je zeker dat een bedrijfsoverdracht voor jou het beste is om te doen? Dan moet je natuurlijk nog weten hoe je dit aan moet pakken. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden en ook veel mensen om in het oog te houden.

Hulp bij bedrijfsoverdracht

Je hebt immers werknemers waar je aan moet denken of leveranciers, maar ook crediteuren. En dan is er misschien nog een zakelijke lening bij de bank of je hebt aandeelhouders. Een bedrijfsoverdracht is dus niet niks, het is echt belangrijk dat dit goed afgehandeld wordt. Daarom is het verstandig je hierbij te laten begeleiden door mensen die hier ervaring mee hebben. Je kunt dit laten doen door het team van adcorporate. Zij weten precies welke zaken er allemaal komen kijken bij een bedrijfsoverdracht en kunnen jou bij de verschillende stappen begeleiden. Zo zul je bijvoorbeeld op zoek moeten gaan naar een geschikte overnamekandidaat. Heb je die gevonden, dan moeten er nog onderhandelingen plaatsvinden. Dit is helemaal een punt waar je wel wat ervaren hulp bij kunt gebruiken. Zijn jullie eruit gekomen? Dan ben je er nog niet direct. De afspraken moeten vastgelegd worden in een intentieovereenkomst, er moet gedacht worden aan due diligence, financiering, het opstellen van de koopovereenkomst en de leveringsakte. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw bedrijfsoverdracht zo goed en soepel mogelijk verloopt, dan schakel je dus de hulp van adcorporate in.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn