Een ultieme droom najagen: leren zeilen

Leren zeilen heeft me altijd ge├»ntrigeerd. Maar dan eerder alleen als toeschouwer. Om te leren zeilen, leek ik nooit tijd te hebben. Mijn vader kon me ook eindeloos van die spannende verhalen vertellen over zijn ervaringen met zijn beste vriend in een kleine zeilboot. Hij woonde in de binnenstad van Breda en had samen met zijn vriend een oude zeilboot gekocht. In de zomer deden ze dus niks anders dan zeilen. Aangaande het theoretisch gedeelte over leren zeilen, heb ik dus heel wat geleerd uit de verhalen van mijn vader, maar ik had nooit de tijd of middelen om mijn interesse uit te breiden naar echt zeilen. Tijdens een van mijn zakenreizen, kwam ik opnieuw in Breda terecht. Op hotel kwamen de herinneringen aan de verhalen van mijn vader meteen terug.  Na mijn laatste zakelijke vergadering, ging ik me omkleden, pakte een snelle lunch in het hotel om nadien aan een wandeling door de haven van Breda te maken. Het was een warme zomerdag en al die zeilboten in de haven, wekten mijn verlangen om te leren zeilen opnieuw op. Terug in het hotel, liet het zeilen me niet los en omdat ik nog enkele vrije dagen had, ging ik op zoek naar een zeilschool in de buurt. Zo kwam ik terecht bij Zeeuwse Zeezeilers.

Leren zeilen in een notendop

De comfortabele boten waren allemaal van hetzelfde type en grootte. Ik herinner me de naam van de boot niet, maar kwam er later achter dat ze een zeer populair model waren dat door individuen en clubs werd gebruikt voor zeilboot racen. Ik had gekozen voor een tweedaagse zeilreis en had het geluk dat er nog een plekje vrij was. Om te leren zeilen en een bekwame zeiler te zijn, heb je drie basisvaardigheden nodig:

  • Ten eerste moet je kunnen zeggen uit welke richting de wind waait. Dit is in het begin voor sommige mensen lastig, maar wordt al snel een aangeboren gave. En zeilboten hebben ook items om je te helpen: er is een windvaan aan de bovenkant van de mast en linten of garens (“verklikkerlichten”) vastgebonden in het tuig die de windrichting aangeven. Zelfs ervaren zeilers vertrouwen voortdurend op deze hulpmiddelen. Gelukkig hadden we een lichte wind, dus alles wat ik te zien kreeg, werkte vrij gemakkelijk en goed.
  • Ten tweede moet je nauwkeurig kunnen sturen. Dit kost de meeste mensen ongeveer vijf minuten om te leren, misschien tien voor degenen die niet tegelijkertijd kauwgom kunnen kauwen en kauwen. Maar het is een feit dat je je zeilen niet goed kunt trimmen (aanpassen), tenzij je in een rechte lijn kunt sturen.
  • Ten derde moet je leren herkennen wanneer een zeil op de juiste manier is getrimd. Terwijl de boot in een rechte lijn vaart, hoef je alleen maar de lijn die het zeil bestuurt te verzachten totdat de voorste rand van het zeil licht begint in en uit te fladderen. Trek het zeil net strak genoeg om het fladderen te stoppen en het zeil wordt getrimd. Als je van richting verandert, trim je het zeil opnieuw. Dit is eigenlijk het meest harde werk aan leren zeilen, want als je gaat zeilen ben je eigenlijk voortdurend bezig met het trimmen van het zeil.

Zelf bootje varen?

Ik raad echt de Zeeuwse Zeezeilers aan om te leren zeilen of je zeilvaardigheden te verbeteren. De organisatie organiseert regelmatig zeilreizen vanaf twee dagen tot 14 dagen (en zelfs op maat). Het is dus eigenlijk ook wel een beetje vakantie! Maar er moet wel gewerkt worden, want hier ondersteunen professionals je in hoe je echt moet leren zeilen. Neem een kijkje op de pagina zeeuwsezeezeilers.nl en meld je aan! 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn