Ayahuasca, wat is het?

Sommige mensen zullen wel eens van Ayahuasca gehoord hebben, maar voor de meesten zal het een volkomen onbekend iets zijn. Wat is dit nu precies? Het gaat hier om een drankje dat gebrouwen wordt uit bladeren van de verschillende planten, voornamelijk uit de Banisteriopsis caapi. Deze wordt ook wel de liaan der zielen genoemd of de liaan met een ziel en het is dan ook niet vreemd dat de drank die onder meer hiervan gemaakt wordt de drank van de ziel genoemd wordt. Ayahuasca werd oorspronkelijk enkel gebruikt door inheemse volkeren in de Amazone en zij noemden het ook wel de drank van de ziel. Ze zagen het als een geschenk van de goden en gebruikten het dan ook tijdens ceremonies als een heilig sacrament. Daarnaast werd het ook ingezet als geneesmiddel, met een reinigende werking voor lichaam en geest. Op je lijf heeft het namelijk het effect dat je diarree krijgt en moet braken, met andere woorden, alle slechte stoffen verlaten op deze manier je lichaam. Op je geest heeft het een verruimend effect, het voelt alsof je meer openstaat voor allerlei zaken om je heen. Het zal dan ook niet verbazen dat sjamanen het ook inzetten als communicatiemiddel. Door de psychedelische werking is Ayahuasca ook naar de westerse wereld gekomen en er zijn steeds meer mensen die het uit willen proberen.

Het gebruik van Ayahuasca

Wat ervaren gebruikers nu op het moment dat zij Ayahuasca drinken en in de ongeveer vier uur daarna? Naast het braken en de diarree, wat merken zij er verder van? En waarom gebruiken zij het? Zoals gezegd verruimd het de geest, mensen geven vaak aan dat zij zich na afloop als herboren voelen. Het biedt een bijzondere manier om aan het eigen persoonlijke proces te werken, vanwege de bijzondere staat van bewustzijn waarin je op dat moment verkeert. Doordat je door Ayahuasca diepere lagen van het bewustzijn weet te bereiken, kunnen er belemmerende blokkades opgeheven worden en vastgeroeste patronen kunnen doorbroken worden. Het wordt dan ook soms ingezet om verslavingen te stoppen. Ook wordt je geest als het ware opgeruimd. Je krijgt nieuwe inzichten en kunt daardoor opruimen wat niet meer nodig is. Dat geldt ook voor je lichaam, ook door kunnen zaken hierdoor opgeruimd worden. Wat mensen daarnaast vaak rapporteren is een gevoel van verbondenheid en eenheid, zij voelen zich echt deel van een groter geheel. Ook geven velen aan dat zij door Ayahuasca de verantwoordelijkheden in hun leven ontdekt hebben, waardoor zij zichzelf beter hebben kunnen ontwikkelen en beter in hun leven staan.

Gebruiken onder begeleiding

Wil jij Ayahuasca gaan gebruiken, dan kun je dit, zeker in het begin, het beste doen onder professionele ervaring. Niet alleen weet je dan dat iemand jou in de gaten houdt, het proces zal ook beter verlopen. In Nederland kun je hiervoor terecht bij het Ayahuasca Centre. Voordat je overweegt om mee te doen met een van hun ceremonies, is het raadzaam om de informatie op hun website eerst goed door te lezen. Je leest daar onder meer:

  • wat je tijdens een ceremonie kunt verwachten
  • over de effecten van het gebruik
  • welke lichamelijke en geestelijke klachten niet samengaan met deze drank
  • welke medicijnen je niet in combinatie kunt gebruiken
  • hoe jij je het best voor kunt bereiden
  • wat je het beste kunt eten in de periode voorafgaand aan de ceremonie

Als je het op deze wijze aanpakt, dan kun je er zeker van zijn dat je een goede ervaring zult hebben. Wil jij ook de genezende effecten van Ayahuasca ervaren, dan doe je er dus goed aan om eerst eens te kijken op de website van het Ayahuasca Centre.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn